Text Size
         |  BM | ENG  |
Khamis, 24 May 2018
Khamis, 09 Ramadan 1439
PERUTUSAN PENGARAH 
 
Pusat Latihan Pengajar dan Kemahiran Lanjutan (CIAST) telah mula  beroperasi semenjak 1984 dan penubuhannya ditaja oleh kerajaan Jepun di bawah projek Pembangunan Sumber Manusia ASEAN. Kini CIAST di bawah Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK), Kementerian Sumber Manusia dan masih lagi mengekalkan fungsi sebagai penyelia latihan teknikal di samping fungsi-fungsi baru yang lebih komited untuk menjadikan Malaysia sebagai penyelia latihan teknikal yang terulung di dunia.   

    Kini CIAST merupakan pusat pembangunan tenaga pengajar berkemahiran tinggi dengan menawarkan program utama iaitu 
Vocational Traning Officer (VTO) kepada seluruh tenaga pengajar dari pelbagai agensi latihan kemahiran. Dengan matlamat untuk memperkasakan VTO, program ini diperluaskan lagi dengan Vocational Training Executive (VTE) dan Vocational Training Manager
 (VTM) bagi mengiktiraf tenaga pengajar yang terlibat di dalam penyeliaan dan pengurusan latihan vokasional. Selain itu, CIAST juga menganjurkan kursus-kursus utama seperti Kursus Pembangunan NOSS (DESCUM), Kursus Pembangunan Bahan Pengajaran Bertulis (WIM) dan Kursus Asas CUDBAS. Ini menunjukkan bahawa CIAST mengutamakan konsep pembelajaran sepanjang hayat bagi meningkatkan kemahiran teknikal dan metodologi latihan seiring dengan perkembangan teknologi.
 
    Peranan CIAST diperluaskan lagi dengan penubuhan 16 buah Kampus Satelit CIAST di Insititusi Latihan Kemahiran sedia ada di Malaysia melalui kerjasama Strategi Lautan Biru Kebangsaan dengan pusat latihan berkenaan. 7 buah Kampus Satelit CIAST (KSC) yang telah berjaya ditubuhkan bagi Fasa 1 adalah KSC ADTEC Taiping di Perak, KSC ILP Marang di Terengganu, KSC ILP Sandakan di Sabah, KSC Bintulu di Sarawak, KSC ILP Selandar di Melaka, KSC Kolej Yayasan Sabah dan KSC AITC Kuching di Sarawak. Ia ditambah lagi sebanyak 9 buah dalam Fasa 2 di ILP Kepala Batas, ILP Kota Bharu, ADTEC Melaka, ADTEC Batu Pahat, ADTEC Jerantut, IKBN Kuala Langat, IKBN Kemasek, Kolej NATC Kedah dan IPGM Enstek.
 
   Selain itu, CIAST turut berjaya menganjurkan program peringkat kebangsaan seperti Pertandingan Kemahiran Malaysia (SkillsMalaysia), Seminar Pengajar Kemahiran Malaysia, Program Kolaborasi HRD ASEAN-Jepun bagi Negara CLMV, dan Pentauliahan Personel dan Pakar. Program latihan antarabangsa seperti Program Kerjasama Teknikal Malaysia (MTCP) dan Program Latihan Negara Ketiga (TCTP) masih lagi diteruskan dengan jayanya. Adalah menjadi harapan dan tekad seluruh tenaga penggerak CIAST untuk terus mempertahankan kecemerlangan dalam melaksanakan segala tugas-tugas dan tanggungjawab yang telah diamanahkan dan program-program yang dirancang dapat dilaksanakan dengan sebaik mungkin. Saya percaya dan menaruh penuh keyakinan dengan berkat usaha dan kegigihan tanpa mengenal penat dan jemu serta semangat kerjasama yang tinggi semua tenaga penggerak CIAST, segala program-program yang dirancang akan dapat dilaksanakan pada tahun-tahun mendatang. Dengan aspirasi yang mantap dan jitu, visi CIAST sebagai organisasi peneraju dalam membangun dan memperkasakan pengajar bertaraf dunia dalam bidang kemahiran bakal tercapai In Shaa Allah.
 
Akhir sekali saya ucapkan, “Selamat Datang ke Portal CIAST!”

 

“PEKERJA SIHAT PRODUKTIVITI MENINGKAT”
 
DR. MOHAMAD BIN SULAIMAN

Pengarah

Pusat Latihan Pengajar dan Kemhairan Lanjutan (CIAST)
Jabatan Pembangunan Kemahiran
Kementerian Sumber Manusia
Malaysia

 

 

 

Dr. Mohamad bin Sulaiman